Kjøtt
Hjemmelaga kjøttkaker med kålstuing og brunsaus
Kjøttkaker er og blir en søndagsfavoritt. Og hjemmelagde er uendelig mye bedre enn fabrikk kaker... Jeg har funnet ut at en av hemmelighetene bak skikkelig gode kjøttkaker er å hakke opp løken med en motordrevet eller manuell grønnsakshakker. Da tvinges saften fra løken ut og smaken kommer mere frem i farsen. En annen hemmelighet er å sped med fløøøøte (alt blir vel bedre med fløte). Når jeg først lager kjøttkaker så lager jeg gjerne mer enn vi spiser til middag. Disse kjøttkakene er helt nydelig på brødskive til lunsj på mandag. Oppskriften gir ca 18 kjøttkaker.
Ingredienser:
Kjøttkaker
(Gir ca 18 kjøttkaker)
- 800gr Kjøttdeig
- ½ løk (finkuttet)
- 2ts salt
- 2ss potetmel
- 1/2ts kvernet pepper
- 2 egg
- 1/4ts malt muskat
- 1/2ts paprikapulver
- ca.3dl kremfløte
Brunsaus
- 3ss meierismør
- 3ss hvetemel
- ca 6dl buljong
- 1dl helmelk
- salt og pepper
Kålstuing
- ½ hodekål (i biter på ca 1x1cm)
- Vann
- 1ts salt
- 2ss meierismør
- 3ss hvetemel
- 1ts tørket gressløk
- ca 4dl helmelk (varmet til kokepunktet)
- 1dl kraft fra kålen
- salt og pepper
Slik gjør du det:
Legg kjøttdeigen i en stor bolle, eventuelt i bollen til kjøkkenmaskinen hvis du foretrekker å elte farsen med maskin. Tilsett salt og arbeid deigen seig. Tilsett potetmel, krydder og egg. Elt i noen minutter før du begynner å tilsette fløte. Kjenn på deigen etter hvert. Den skal være passe klissete og seig og ikke rennende. Bruk en spiseskje i tillegg til håndflaten til å forme kjøttkakene. Mamma lærte meg å alltid dyppe spiseskjeen i et glass kaldt vann før jeg grov opp farsen. Vannet gjør sånn at farsen slipper både skjeen og håndflaten. Da blir det mindre kliss. Stek kjøttkakene i smør på litt over medium varme. Kjøttkakene trenger ikke å være gjennomstekte. De skal trekke ferdig i brunsausen.
Når kjøttkakene er ferdigstekte, kan du lage saus og kålstuing.
Kok den ferdigskjærte hodekålen i lettsaltet vann til kålen er mør (ca 10min). Sik av vannet, men ta vare på 1dl. Sett den ferdigkokte kålen til side.
Smelt og brun smøret til sausen. Tilsett hvetemel og brun over lav varme til blandingen får en nøttebrun farge. Spe først med melken og etter det med varm buljong til sausen er passe tykk, husk å rør godt. La sausen koke i 10 minutter før du tilsetter kjøttkakene. La kjøttkakene trekke i sausen uten at sausen koker i 5 minutter.
Smelt smøret til kålstuingen og rør inn hvetemelet, spe først med kraften fra kålen, så med oppvarmet helmelk. Sausen skal være skikkelig tykk. Tilsett tørket gressløk og la småkoke i 5 minutter før du tilsette kålen. La kålen trekke i sausen noen få minutter. Smak til med salt og pepper.
Serveres med kokte poteter og rørte tyttebær.
Kylling Gardang
Kyllingfilet er en mye brukt råvare i Norge. Det er sunt og forholdsvis billig. Jeg er hele tiden på utskikk etter gode oppskrifter med kyllingfilet. Kravet mitt er at tilberedningen av kjøttet må foregå på en måte slik at kjøttet ikke blir tørt. Denne retten er et bevis på at det faktisk er mulig. Her snakker vi mør og saftig kylling med en himmelsk saus proppfull av smaker og selvfølgelig en skikkelig snert.
Navnet er en hyllest til min gode venn og jaktkompis Stig. Navnet er tilsynelatende helt uten sammenheng med mat. Men det har faktisk en slags sammenheng med skyting og sterk mat...
PS. Jeg bruker å legge kyllingen i marinade i kjøleskapet over natten.
4 personer
Ingredienser:
- 4 kyllingfileter
- en pakke eggnudler
Marinade
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1/2 chili, finhakket
- 2ts rød pesto
- 1ts flytende honning
- 6ss soyasaus
- 4ss olivenolje
- 1ss sriracha
- 1/2ts malt ingefær
- litt kvernet pepper
Wok grønnsaker
- 1 rødløk, i båter
- 1 paprika, i strimler
- 3 vårløk, i biter
- 1/2 brokkoli, i små buketter
Soyasaus med litt snert
- 1 fedd hvitløk
- 1/2 chili, finhakket
- 1 vårløk, finhakket
- 5ss olivenolje
- 5ss soyasaus
- 2ts flytende honning
- 1ts sriracha
Saften av en halv lime
Slik gjør du det:
Begynn med marinaden. Skjær grønnsaker som anvist og bland alt i en bolle. Rens kyllingfiletene og legg dem i marinaden. La kyllingen ligge i marinaden i minst 2 timer. Gjerne over natten.
Så lager du sausen. Skjær grønnsaker som anvist og bland alle ingrediensene i en liten skål. Smak på sausen og tilsett mer limesaft etter behov. Sausen skal være både sterk, søt og syrlig.. Bland godt og la stå i minst en time før servering.
Forvarm stekeovnen til 180 grader
Ta kylling filetene opp av marinaden og tørk av. Stek filetene på høy varme i en blanding av smør og olje ca 1-2 minutter på hver side. Det skal være fin stekeskorpe på begge sidene. Legg filetene over i en ildfast form. Sett et steketermometer i den tykkeste delen i en av filetene. Stek kyllingen ferdig i ovnen. Kjernetemperaturen skal være 68 grader (tar ca 30-40 min). La filetene ligge å hvile 10 min etter steking uten å dekke over dem.
Mens kyllingen hviler så kutter du opp wok grønnsakene etter anvisning og steker dem i en wok panne eller en vanlig stekepanne. De skal stekes på middels til høy varme i olje som tåler varmen. Rør ofte. Grønnsakene skal være krønsjy og ikke gjennomstekt.
Kok nudlene etter anvisning på pakken.
Anrett med nudler i bunnen av en dyptallerken, så grønnsaker. Skjær kyllingfiletene i skiver og legg dem oppå grønnsakene. Hell over den nydelige og smaksrike sausen. Vær raus!
Pasta Bolognese
Klassisk pasta Bolognese er enkel å lage og smaker helt nydelig. Jeg bruker som regel kvernet elgkjøtt i denne retten og det funker meget bra. Også lager jeg alltid en såpass stor mengde at jeg enten kan fryse ned resten eller varme det opp noen dager i etterkant.
6-8 personer
Ingredienser:
- Pasta (jeg bruker som regel tagliatelle)
- Parmasanost
- 1kg karbonadedeig eller kvernet elgkjøtt
- 200g bacon (skjært i små biter)
- 4 gulerot (skjært i små biter)
- 2 løk (skjært i små biter)
- 4 stilker stangselleri (skjært i små biter)
- 1/2 chili (finhakket)
- 3 fedd hvitløk (finhakket)
- 1 sjalottløk (finhakket)
- 2 bokser gode hermetiske tomater (jeg bruker Mutti)
- 6dl kraft eller fond
- olivenolje
- 3ss tomatpure
- 1 1/2 ts sukker
- 1 laubærblad
- timian (tørket)
- oregano (tørket)
- Basilikum (tørket)
- salt og pepper
Slik gjør du det:
Start med å klargjøre alt. Skjær opp grønnsaker og bacon som anvist.
Stek bacon og legg til side. Stek karbonadeigen i flere omganger slik at den blir stekt og ikke kokt. Legg kjøttet ilag med baconet etterhvert.
Hell en god klunk olivenolje i en kasserolle og stek løk, gulrot og stangselleri på middels varme til løken er myk og blank. Tilsett hvitløk, chili og sjalottløk mot slutten av steketiden. Tilsett deretter tomatpureen og la det surre i noen minutter mens du rører.
Ha kjøtt, bacon, grønnsaker, urter og krydder i en kasserolle. Kok opp og la det småkoke til mesteparten av væsken er fordampet, tilsett hermetiske tomater, kraft og sukker. Rør godt å kok opp. La det hele koke i minst 1,5 time. Jo lenger det koker jo bedre blir det. Men pass på å tilsette vann hvis det trengs. Smak til med salt, pepper og urter.
Kok pastaen rett før du mener Bolognesen er ferdig kokt.
Serveres gjerne med foccacia og hvitløksmør.
Ikke glem å rive masse parmasan over😉
Alle kjøttkakers mor
Dette er en helt nydelig rett. Saftig og proppfull av nydelige smaker. I min oppvekst pleide mamma ofte å lage denne retten til søndagsmiddag. Jeg har endret litt på oppskriften og tilsatt blant annet hvitløk og chili for og både fremheve smak og gi en liten snert. Retten er genial til å servere mange på en gang og den lager seg praktisk talt selv. Jeg er fan av å gjøre ting enklest mulig og bruker derfor kjøkkenmaskin for å elte kjøttfarsen. Jeg har testet med både vanlig karbonadedeig og kjøttfarse av elg, men jeg synes kjøttdeig gjør seg klart best i denne retten.
6-8 personer
Ingredienser:
- 1,2kg kjøttdeig
- 4ts salt
- 2ss potetmel
- 2ts pepper
- 6 einebær (knust)
- 2ts timian (tørket)
- 3 egg
- 8dl matfløte
- 1/2 chili (finhakket)
- 3 sjalottløk (finhakket)
- 2 fedd hvitløk (finhakket)
- 200g kantareller
- 2 dl kantarellkraft (kan erstattes med grønnsakskraft)
Slik gjør du det:
Sett stekeovnen på 175 grader med over og under varme
Tilsett saltet i kjøttdeigen og arbeid eller kjør farsen seig. Tilsett potetmelet og arbeid det inn i farsen. Grovhakk halvparten av kantarellene og tilsett det samt eggene, chili, løk, hvitløk og resten av krydrene og arbeid det godt inn i farsen.
Spe farsen først med kantarellkraften, så med fløten. Pass på at farsen ikke blir for godt utspedd. Den skal være lett å forme.
Finn frem en stor ildfast form og form farsen til en stor "ball" (se bilde under).
Stek i 50 minutter. Ta ut formen, hell resten av fløten og strø resten av kantarellene over farsen. Sett et steketermometer i farsen og stek videre til kjernetemperaturen er 76 grader.
La det hele hvile i minst 10 minutter.
Server med kokte poteter og grønnsaker.
Kylling nuggets med parmasanpotet og salat
Kylling nuggets har alltid vært en slager her i huset. Ungene elsker det. Det var ikke før jeg laget hjemmelagde nuggets at vi voksne også fikk skikkelig sansen for disse saftige kyllingbitene. Butikknuggets kan ikke sammenlignes med hjemmelagde. Hemmeligheten bak saftige nuggets er finrevet parmasan i paneringen.
4 personer
Ingredienser:
- 600-700g kyllingfilet, i biter på ca 3x3cm
- 2dl griljermel
- 50g parmasan, finrevet
- 1ts salt
- 1/2ts hvitløkspulver
- litt kvernet pepper
- 2ss hvetemel
- 2 egg
- smør og olivenolje til steking
Parmasanpoteter
- 8 store kokefaste poteter, delt opp i gode munnfuller
- salt
- pepper
- 1ts chiliflak
- 1/2ts timian
- 30g parmasan, finrevet
- god olivenolje
Slik gjør du det:
Begynn med å forberede potetene. Vask potetene godt og skjær dem i biter(gode munnfuller). Kok potetbitene i 10 minutter. Slå ut vannet og la potetbitene stå i kasserollen for å fordampe.
Sett stekeovnen på 210 grader varmluft.
Mens potetene fordamper så kan du begynne å klargjøre kyllingen. Skjær kyllingfiletene i passelige biter (cs 3x3 cm). Bland griljermel, salt, pepper, hvitløkspulver og parmasan i en bolle. Pisk to egg i en annen liten bolle.
Bre potetbitene ut i en ildfast form. Strø over krydderet, tilsett en god klunk olivenolje og vend oljen og krydderet godt inn i potetbitene. Nå skal potetene steke i 30 min. Vend på potetene midtveis. Etter 30 min så tilsetter du parmasanosten og vender den godt inn i potetene. La potetene steke videre i 10 minutt eller til osten blir gylden og fin.
Legg kyllingbitene i en plastpose, tilsett mel og vend kyllingene godt i melet.
Smelt en god spiseskje smør i en stekepanne på litt over middels varme. Bland inn en spiseskje olje. Vend noen biter av den melbelagte kyllingen først i egg, så i paneringen før du så legger dem over i stekepannen. Pass på at kyllingbitene er helt dekt av først egg, så panering. Stek bitene ca 4 minutter på hver side. Pass på at kyllingen er gjennomstekt men samtidig ikke for mye stekt. Så lenge kyllingbitene er helt dekt med panering så vil parmasanosten sørge for at kjøttet holder på saftigheten.
Server med en god salat og sweet chili saus. Jeg kjøper sweet chili på en Thai sjappe i byen. Den er myyyye bedre en de man får kjøp i vanlig dagligvare butikker.
Lasagne
Lasagne er typisk lørdagsmat her i huset. Og som regel så blir det nok igjen til oppvarming på mandag. Det er praktisk det.
Til alle dere som lager lasagne basert på halvfabrikater fra kjente merker. Slutt med det og lag skikkelig hjemmelaget! Denne retten fortjener virkelig å lages fra bunnen. Jeg kan love deg at når du har prøvd det så vil du aldri gå tilbake til halvfabrikater.
8 personer
Ingredienser:
- 1kg karbonadedeig, kjøttdeig eller elghakk
- 200g bacon, i terninger
- 80g parmesanost, raspet
- 2 løk, grovhakket
- 6-8 fedd hvitløk
- ½ chili, finhakket
- 3 ss tomatpuré
- 2 dl rødvin
- 3 gulrøtter, i små terninger
- 1 rød paprika, i biter
- 200 g sellerirot, i små terninger
- 3 stilker stangselleri, i biter
- 2 bokser hermetiske tomater (Mutti)
- 2 ss oksefond
- 1 dl vann
- Basilikum, tørket eller fersk
- Timian, tørket
- salt og pepper
- Pastaplater
- Fersk Mozzarella ost
- Litt cheddar ost
- Olivenolje
Hvitsaus
- 9 dl H-melk
- 6 ss smør
- 5 ss hvetemel
- 1ss sennep
- Litt salt (smak til)
Slik gjør du det:
Kutt opp alle grønnsaker og bacon som anvist. Hold løk, hvitløk og chili hver for seg.
Stek kjøttdeig (i flere omganger slik at kjøttet ikke blir kokt) og bacon og sett til side.
Ha en god klunk olivenolje i en kasserolle og varm opp på litt over medium varme. Slå i løken og stek til den er blank. La hvitløk og chili surre sammen med løken et halvt minutt før du tilsetter tomatpuréen. La tomatpuréen surre med noen minutter før du heller over rødvin. Rør godt og la koke til vinen nesten er kokt inn.
Tilsett kjøttdeig, bacon, grønnsakene, tomat, fond, vann og urter. La det hele stå å putre i minst 45 minutter. Pass på at det ikke koker tørt. Tilsett mer vann om det trengs. Jeg synes slike tomatsauser blir bedre jo lenger de får stå å putre. Det er viktig å smake underveis og eventuelt tilsette urter, salt og pepper.
Når du tenker at tomatsausen begynner å nærme seg klar så heller du melken i en passende kasserolle og setter på forsiktig oppvarming. Samtidig kan du sette komfyren på 200 grader. Når melken begynner å nærme seg kokepunktet så smelter du smøret på middels varme, tilsett mel og rør godt. La stå å surre noen minutter, men pass på varmen. Smør/mel blandingen skal ikke bli brun… Tilsett melken i små porsjoner mens du rører god. Når sausen er passelig tykk (den skal være TYKK) så rører du inn litt sennep og smaker til med salt.
Legg sausene lagvis i en passelig ildfast form. Begynn med ett lag tomatsaus, så pastaplater, så hvitsaus. Strø godt med parmesanost over hvitsausen før du repeterer prosedyren. Avslutt med å rive og fordele godt med mozzarella og litt cheddarost på toppen. Strø litt basilikum over osten.
Stek lasagnen på 200 grader i 30-35 minutter. Etter steking så må den få hvile i 10-15 minutt.. Server med en god salat og gjerne focaccia med hvitløksmør. Og kanskje en god Italiensk rødvin…
Kremet pasta med kylling, kantareller og spinat
Kombinasjon mellom kremet saus og skogets gull er helt nydelig. Det er et eller annet som fremhever kantarell smaken. Man kan faktisk ende med å sitte ved middagsbordet å drømme seg bort. Drømme at man er på tur i marka. For meg er smaken og lukten av kantarell noe av det aller beste norske skoger har å by på.
4-5 personer
Ingredienser:
- 800g kyllingfilet
- 2ss paprikapulver (gjerne røkt paprikapulver )
- 100g bacon (i små terninger)
- Pasta tagliatelle
- 150g kantarell
- 2 sjalottløk (finhakket)
- 3 hvitløksbåter (finhakket)
- 50g spinat (grovhakket)
- 2dl hvitvin
- 2dl kyllingkraft
- 3dl kremfløte
- 2ts tomatpesto (Jacobs...)
- 50g parmasanost (finrevet)
- 2ss tørket eller fersk gressløk (finkuttet)
- 1ss tørket basilikum
- salt og pepper
- smør
- olivenolje
Slik gjør du det:
Skjær kyllingfiletene i skiver på 4-5mm. Legg de oppskjærte kyllingfiletete i en bolle å stø over paprikapulver, litt kvernet pepper og salt og rør det godt sammen. Stek kyllingen raskt (gjennomvarmes senere) i en varm stekepanne med en blanding av smør og olivenolje. Stek kyllingen i tre omganger for å sikre nok varme i stekepannen og at kyllingen blir stekt og ikke kokt. Ha den ferdigstekte kyllingen over i en bolle eller kasserolle.
Stek bacon og legg det ilag med kyllingen.
Stek spinaten raskt i litt smør (til den faller i sammen) og legg den ilag med kyllingen og baconet.
Nå er det på tide å steke kantarellen. Jeg bruker å forvelle kantarellen før jeg fryser den. Da passer jeg på å fryse den ilag med kraften. Kraften er nydelig og gull verdt i en sammenheng som dette. Jeg tiner kantarellen og heller kraften over i en kopp. Kraften bruker jeg ilag med kyllingkraften i sausen.
Stek kantarellen i godt med smør. Smak til med litt pepper og salt. Legg den ferdigstekte kantarellen ilag med kyllingen, baconet og spinaten.
Nå er det sausen som står for tur. Smelt et par spiseskjeer smør i en kasserolle og tilsett sjalottløken og hvitløken. La det frese på middels varme til løken er gyllen. Tilsett tomatpesto, rør godt og la den frese med ett minutt. Tilsett så hvitvinen og la det koke til mesteparten av hvitvinen er kokt inn. Tilsett kyllingkraft og eventuelt kantarellkraft og la det koke i 5-6 minutter.
Når kyllingkraften har kokt med i 5-6 minutter så tilsetter du fløten. Kok opp forsiktig og la det småputre noen få minutter før du tilsetter parmasanosten, basilikum og gressløk. Skru ned varmen å la det stå uten å koke mens du tilbereder pastaen.
Pastaen tilberedes etter anvisning på pakken. Husk å ikke koke pastaen for lenge. Den skal være "al dente" (med tyggemotstand).
Når pastaen er ferdig så heller du den over i ett dørslag og lar den renne godt av før du legger den tilbake i kasserollen og tilsetter ett par spiseskjeer god olivenolje og rører forsiktig rundt.
Tilsett kyllingen, spinaten, baconet og kantarellen i sausen, rør forsiktig og varm opp (rett før det koker). La det stå i ett par minutter til kyllingen er gjennomvarmet.
Anrett i en dyptallerken med pasta i bunnen og kylling på toppen. Stø over godt med nyrevet parmasanost.. Server gjerne med focaccia og hvitløksmør...
Koreansk Bibimbap
Dette er en rett som jeg har sett på forskjellige matsider og blogger på nett. Det finnes tydeligvis mange måter og tilberede den. Men fellesnevneren virker å være ris, diverse grønnsaker og en passe sterk smakfull saus. Kanskje ikke så overraskende når ordet "Bibimbap" faktisk betyr blandet ris. Jeg har prøvd meg litt frem og kommet frem til denne oppskriften. Jeg vet at det ser nydelig ut. Men bare vent til du har smakt. Det er faktisk enda bedre enn det ser ut.
2 personer
Ingredienser:
- 300g biffkjøtt (ytrefilet)
- jasminris til to personer (ca.2dl)
- 1 plate eggnudler
- 1 gulrot (i tynne staver)
- 1/4 hodekål (i tynne båter)
- 1/2 paprika (i tynne staver)
- 1/4 squash (i tynne staver)
- 2 vårløk (i skiver)
- 10 ferske sjampinjonger (i biter)
- 1 boks bønnespirer
- 100g fersk spinat
- 2 egg
- olje til steking
Marinade til kjøttet:
- 3ss soyasaus
- 2ss sriracha
- 2ts sesamolje
- 1ts rød pesto
- 1fedd hvitløk (finhakket)
- pepper
Saus:
- 3ss soyasaus
- 2ss sriracha
- 1ss sesamolje
- 1ts riseddik
- 1ts brunsukker
- 1ss sesamfrø
Slik gjør du det:
Begynn med å skjære opp kjøttet i tynne skiver. Legg det i en skål og tilsett ingrediensene til marinaden. Rør godt og sett i kjøleskapet. Der skal det få stå å trekke til seg godsakene imens du forbereder resten.
Neste på programmet er sausen. Bland sammen ingrediensene og rør godt slik at sukkeret røres ut. Smak på sausen og reguler ved å tilsette mer soyasaus, sukker eller sriracha (det skal være litt snert på sausen😋)
Kutt opp alle grønnsakene som anvist. Hold grønnsakene adskilt i forskjellige skåler. Det blir en del oppvask men jeg lover at det er verdt det.
Kok ris og nudler etter ansvisningen på pakkene.
Nå skal du steke/woke grønnsakene hver for seg. Bruk relativt høy varme og ikke stek for lenge. Rør og snu på grønnsakene kontinuerlig. Grønnsakene skal være krønchy. Fortsett å hold alt hver for seg.
Når grønnsakene er ferdig stekt så står kjøttet for tur. Stek kjøttet raskt på høy varme i flere omganger. Hvis du hiver all kjøttet i pannen på en gang så blir det kokt i stedet for stekt.
Det siste som gjenstår er å steke eggene med hel plomme.
Vær nøye når du anretter. Legg et lag med ris i bunnen av en stor dyptallerken. Fordel det godt utover. Legg et tynt lag nudler oppå risen. Så fordeler du grønnsakene og kjøttet oppå nudlene rundt tallerkenen. Strø vårløken over grønnsakene. La det være plass i midten til egget. Når grønnsakene, kjøttet og egget er kommet på plass så heller du over sausen.
Nå kan du velge å blande sammen alt eller spise det som det ligger. Nydelig er det uansett.
Grillspyd
Grillsesongen 2020 er endelig i gang. Første turen på hytta etter at regjeringen lettet på Korona restriksjonene. Det må feires med grillings. Grillspyd er favoritt grillmaten min. Saftig og smakfull kylling. Marinert i en god marinade i kombinasjon med grillet paprika, løk og sjampinjong er helt fantastisk. Enkelt å få til er det også.
2 personer
Ingredienser:
- 2 kyllingfileter
- 4 skiver bacon (delt i to)
- 1/2 paprika (i store biter)
- 1 løk (i store båter)
- 6 store sjampinjonger (hele. ps: Aromasopp er nydelig å grille)
- 2ss smør
- salt og pepper
Kylling marinade
- 2 fedd hvitløk (finhakket)
- 1/2 chili (finhakket)
- 2ts rød pesto
- 1ts honning
- 4ss soyasaus
- 2ss olivenolje
- 1ss sriracha
- 1/2ts malt ingefær
- litt pepper
Slik gjør du det:
Begynn med marinaden. Bland alle ingrediensene i kopp.
Skjær kyllingen i store biter. Jeg deler en normal kyllingfilet i fire like store deler. Legg kyllingbitene i en skål å slå over marinaden. Bland godt å la stå i minst en time. Gjerne over natten i kjøleskapet.
Skjær bacon og grønnsaker som anvist. Legg dem hver for seg.
Hvis du bruker trepinner til spyd så må du la dem ligge i vann en god stund før bruk. Jeg bruker grillspyd fra Weber. Det er egentlig to spyd som er sammenføyd i ene enden (se bildet). De er geniale da kjøttet og grønnsakene ikke snurrer på spydet..
Før du begynner å klargjøre spydene så kan du tenne grillen.
Begynn med å tre på en løkbåt (løken holder seg godt på spydet uten å gli) og avslutt med en løkbåt. Fordel de andre grønnsakene og kjøttet mellom løkbåtene som du ønsker. Jeg bruker å brette en halv baconskive å tre den på mellom to kyllingstykker. Jeg mener det er med på å bevare saftigheten i kyllingen.
Når spydene er ferdig tredd så smelter du smør og tilsetter litt salt og pepper. Pensle smøret på spydene.
Skru den varmen på grillen til medium og legg på spydene. Vær nøye å snu mye på spydene i begynnelsen for å unngå at de blir brent. Grill til kyllingne akkurat er ferdig. Det tar ca.15 min. Ikke grill for lenge. Da blir kyllingen tørr.
Server med en god salat og ris eller stekte poteter
Salat som også mannfolk liker...
Jeg ser kanskje ikke sånn ut. Men jeg er faktisk veldig glad i salat. Av og til så trør jeg til å disker opp med en eller annen slags flott salat. Enten basert på noe man har spist på resturant eller en oppskrift man har snublet over på nettet. Men så faller vi som oftest tilbake på denne salaten. I denne oppskriften har jeg brukt bogskinke (picnic). Man kan også bruke kylling men jeg synes bogskinken er best. Mest på grunn av saltet mistenker jeg. Eventuell dressing velger man selv. Jeg synes hamburgerdressing passer godt til.
4-5 personer
Ingredienser:
- 1 isbergsalat (i passelige biter)
- 1 agurk (i biter)
- 1 paprika (i biter)
- 15 cherrytomater (delt i to) Dulcita tomater er nydelige i salat
- 1/4 rødløk (finhakket)
- 1 boks mais
- 1 boks bogskinke/picnic (i små biter)
- 100g Norvegia ost (i små biter)
- 5 hardkokte egg (i båter)
- 150g pasta (penne eller skruer)
- 1 boks skivede sjampinjonger
- litt smør
- aromat krydder
- flaksalt
- en pose torilla chips
Slik gjør du det:
Begynn med å koke eggene i 10 minutter. Legg dem over i iskaldt vann med en gang de er ferdig kokt. Kok pastaen etter anvisning. Hell pastaen over i ett dørslag når den er ferdig kokt, strø over litt aromat krydder og rør inn en liten smørklatt. Eggene og pastaen må kjøles ned før de blandes med salaten.
Kutt opp alle grønnsaker etter anvisning og bland dem i en stor bolle. Bland inn den avkjølte pastaen. Skjær eggene i båter og legg dem på toppen. Til slutt så knuser du litt flaksalt imellom fingrene og strør det over salaten.
Server salaten med litt dressing etter eget ønske og strø over knuste tortilla chips.
Serveres gjerne med focaccia og hvitløksmør.
Langpannepizza med røkt elghakk
Av og til så tar kreativiteten overhånd i forkant av et pizzamåltid hos oss. Det har blant annet resultert i innkjøp av en pizzastein, tipo0 mel og en rund stekeform, beregnet for pizza. Men når alt kommer til alt så er det å lage noe annet enn langpannepizza å betegne som ett innfall i vår familie. Etter fjorårets elgjakt så fikk jeg røkt en god del elgkjøtt og noe av kjøttet endte opp som elghakk (kjøttdeig). Jeg har prøvd meg litt frem med å erstatte vanlig elghakk eller kjøttdeig med røkt elghakk i forskjellige retter. Et av de beste resultatene ble denne pizzaen.
4-5 personer
Ingredienser:
Kjøtt og tomatfyll
- 400g røkt elghakk (eller vanlig kjøttdeig)
- 1 løk (finhakket)
- ½ paprika (finhakket)
- 2 fedd hvitløk (finhakket)
- ½ chili (finhakket)
- 1 boks hermetisk sjampinjong (skivede)
- 3ss tomatpuré
- 1 boks hakkede tomater (jeg bruker Mutti)
- 2ts rød pesto
- 1ts dijon sennep
- 1ts sukker
- 1ss tørket oregano
- 1ss tørket basilikum
- salt og pepper
Topping
- 300g revet ost (jeg bruker en blanding av Norvegia og Jarlsberg)
- tørket oregano
Pizzabunn
- 700g hvetemel
- 25g tørrgjær
- 1ts salt
- 4dl vann (lunkent)
- 2ss god olivenolje
Slik gjør du det:
Start med deigen. Bland det tørre i en bolle og tilsett vann og olje. Elt deigen godt, legg en kopphåndduk over og sett bollen på en lun plass til heving. Deigen skal heve til dobbel størrelse (ca. En halvtime).
Sett ovnen på 225 grader med over og under varme. Skjær opp grønnsaker som anvist. Stek og hakk opp kjøttdeigen i en stekepanne med litt smør på middels til høy varme. Tilsett sjampinjongene mens kjøttdeigen enda er litt rød. Når kjøttdeigen er så vidt gjennomstekt så tilsetter du løk, hvitløk og chili. La det frese med ett par minutter. Tilsett tomatpuré, sennep og rød pesto. Rør og bland godt. La det frese i ett minutt før du tilsetter de hakkede tomatene. Rør og bland godt. Tilsett sukker, urter og smak til med salt og pepper. Hvis du bruker røkt kjøttdeig så må du huske at den som regel er ganske salt. La det hele putre noen minutter.
Kjevle ut deigen på et bakepapir og rull opp sidene slik at det passer i en langpanne. Sett langpannen i ovnen og la bunnen steke i 5 minutt. Ta ut langpannen, fordel kjøttfyllet og strø over ost. Strø tørket oregano over osten og sett langpannen tilbake i ovnen. Stek i 20 minutter midt i ovnen.